Siispä lakkaa kynteni ja lähden risteilylle, sillä välin pesuhuoneen purkavat aiemmin varaamani kaksi riuskaa nuorta miestä. Kun palaan lakattuine kynsineni on tila purettuna, roskat kuljetettuna pois ja käytävälattia suojattuna. Kaikki sujuu kuin rasvattuna. Sellainen asia oli hyvä huomata, että kaatopaikalle kannattaa maksaa tämä kuorma heti, ei laskulla. Lasku olisi tullut kilojen mukaan! Olipa hyvä, että kysyin!

Kun remonttimies tulee alkamaan remonttia hän huomaa aika pian, että lattialaatan alla on kosteaa. Aletaan purkaa lisää. Löytyy lattialämmitysputki, joka on syöpynyt rikki kahdestakin kohtaa. Olipa hyvä, että löytyi ja purettiin niin paljon! Tietää lisää kustannuksia ja kuivatusta, mutta eiköhän se tästä.

Käyn seuraavan etsimässä suihkua, joka matsaa seinään tehtävän kielekkeen kanssa. Suihkun seinään siis tehdään 110 cm:n saakka uloke, jonka päälle laitetaan saippuat ym. Ainut löytö on Hansgrohen seinästä tuleva suihku ja erikseen käsisuihku, aika kallis, katson vielä ehtiessäni netistä lisää vaihtoehtoja.

Ja taas mammaa viedään; nyt lähdetään parin huiloopäivän jälkeen pois tieltä Kuusamoon talvilomalle. Menemme yötä vasten mieheni, poikani ja minä autolla tavaroitten kanssa. Ja tavaroita on paljon; kuudelle hengelle kaikki. Tytär kahden ystävättärensä kanssa tulee yöjunalla perässä Rovaniemelle ja sieltä aamun bussilla Kuusamoon.  No, lähdemme pari tuntia myöhässä aiotusta, matkalla alkaa lämpötila laskea pohjanmaalla, Nivalasta lämpötila putoaa jo alle 20 asteen, ja putoaa koko ajan. No, Oulussa huomaamme, että vaikka ulkolämpötila putoaa auton lämpötila nousee. Auto haisee ja savuttaa, mutta emme oikein tiedä mitä pakkasessa ja yöllä muutakaan tehtäisiin kuin ajattaisiin. Soitan Tarjalle Ouluun, että katsoo mökin tarkan osoitteen valmiiksi. Aiemmin olen jo kartasta katsonut suurin piirtein, joten tiedän suurin piirtein minne mennään. Matkalla Oulusta Kuusamoon alkaa pelottaa; auto savuttaa ja haisee aivan selvästi. Ketään muita ei liiku, taloja ei ole ja pakkasta 40 astetta. Mikäli auto syttyy tuleen ja pääsemme ulos, kuolemme palaneen auton viereen pakkaseen.

Onneksi pääsemme Kuusamoon ja Rukalle. Löydämme mielestämme mökin, auto haisee aivan hirveästi ja savuttaa, yritän pakkasessa auton valoissa löytää avaimen paikan ja avata avainluukun. Se onnistuu, joten olemme oikeassa paikassa. Saan ovenkin auki ja mökki on ihanan lämmin ja kutsuva. Tosi kivan oloinen ja mukava. Olisiko matto imuroimatta, so what? Outoa, että lumitöitä ei ole tehty, mutta teemme lumityöt auttavasti, että pääsemme tavaroinemme mökkiin. En soita enää tytöille junaan, koska on kielletty soittelemasta koko ajan, ja tiedän, että he ovat päässeet junaan. Pedattuamme sängyt, laitan kellon herättämään varttia vaille kahdeksan, että varmistan, että tytöt ovat valmiina hyppäämään Rovaniemellä junasta.

Kello soi aamulla ja soitan junaan. Uninen ääni vastaa ja pelästyn, että vieläkö nukutaan, kun juna on justiinsa Rovaniemellä. No juna on kai tunnin myöhässä, ja ai niin, konnari on yöllä sanonut, ettei sieltä sellaista bussia tule. Ja minulle ilmoitetaan sivulauseessa nyt! Olipa hyvä, että soitin. Tyttö tuumaa, että kyllä tulee, kun äiti on kerran sanonut niin. Mies tuumaa, että tyttö ajatteli, että kyllä meidän äiti yhden VR:n kyykyttää. Ja äitihän kyykytti: soitin Vr:lle ja selitin tilanteen. Olen puhunut lipun varauksen yhteydessä bussista, jonka VR vielä sanoi odottavan junaa, pakkasta on 40 astetta, auto rikki jne. Virkailija neuvoo ottamaan uudestaan yhteyttä konnariin, huomaa itsekin, että kyllä sieltä muuten sellainen bussi tulee, mutta ei se näin kauan odota. Pyydän häntä hoitamaan asiaa VR:n puolelta, junaan ei saada yhteyttä jne. Aika nopeasti ja notkeasti virkailija lupaa hoitaa asian ja soittaa hetken päästä takaisin: VR kuljettaa tytöt Kemijärvelle, josta taksi tuo heidät mökille. Hienoa toimintaa VR! Aion kiittää VR:ää yleisöosastokirjoituksella. Nyt toimivat ainakin mahtavasti!

Seuraavaksi hoidetaan auto; hinausauto tulee hakemaan auton, millähän menemme kotiin? vakuutus ei kata muuta kuin hinauksen, ei keskeytystä. Saamme nopeasti myös vuokra-auton. Pakkanen vielä vaivaa, mutta käymme urheasti hiihtämässä. Upeaa! Back on the saddle, babe! En ole pariin vuoteen hiihtänyt jostain syystä, ja kyllä tämä on hienoa! ja aivan mahtava auringonpaiste ja -lasku ja maisemat. Selviää, että autosta on rikki jokin tiiviste, joka on jo korjattu ja saamme auton takaisin.

Seuraavana aamuna ei tule vettä, tupa on kyllä lämmin. Soitan vuokranantajalle, joka on puhelimessa aivan hiljaa. Pyytää toistamaan, että missä sanoin meidän olevan. Hän on olettanut meidän tulevan viikolla 10! Pienen paniikin jälkeen selviää, ettei aihetta paniikkiin, uudet vuokralaiset tulevat lauantaina, jolloin me ollaan jo lähdetty. Voimme hakea tyhjänä olevasta naapurimökistä vettä, käydä suihkussa ja vessassa. Iltapäivällä tulee putkimies ja vesi. Iltapäivällä Aleksi kaatuu rinteessä ja valittaa kättä. Hänet viedään ensiapuun, missä käsi sidotaan ja epäillään sen olevan venähtänyt. Minusta on varmempaa kuvauttaa käsi; Aleksi on selvästi kipeä, käsi on myös eri värinen kuin toinen. Yöllä on sitten ongelmallista jos kättä alkaa särkeä. Käsi kuvataan ja todetaan murtuneen. Hetken miettimisen jälkeen lääkäri päättää vetää käden paikoilleen ennen kipisiä, sekin onnistuu. Asioilla on tapana järjestyä! Nytkään ei käynyt sen pahemmin. Käsi on vielä vasen käsi.

Seuraavana aamuna on vesi taas jäässä, viesti vuokranantajalle, putkimies tulee ja hoitaa asian. Pakkanen jatkuu, mutta olemme hiihtämässä ja rinteessä. Kaikki pelittää. Illalla tytöt mielivät kylille, vähän epäilyttää, koska Kuusamossa etsitään naisen ampunutta miestä. Tytöt lähtevät, miestä ei löydy, mutta meille ei käy kuinkaan. Ja nyt vesihana valuu koko yön.

Pakkaamme aamulla tavaramme, vesi juoksee. Edellisiltana tytöt olivat menneet meikkaamaan toisen mökin vessaan omin päin, kun yksi peili ei riitä. Mökkiin olikin tullut kauhistuneet asukkaat; no siitäkin selvittiin. Tytöt lähtevät bussilla Ouluun, josta junalla Parkanoon. Matka sujuu kommelluksitta. Muu Suomi on kärvistellyt edellisen yön pakkasten kanssa. Hiihtolomaliikenne on alkanut ja junat ja kaikki muu on myöhästellyt ihan hirveästi. Alkuperäinen juna on ties missä, mutta juna kuitenkin on ja sillä pääsee.

Huono tuuri seurasi meitä siis Kuusamoon ja remonttia se ei enää häirinnyt. Etsitty mies saadaan helikopterilla meidän mökin läheltä takaa-ajon jälkeen kiinni. Remonttimiehet on saaneet kolmen päivän aikana eristettyä katon, rakennetua suihkuseinän, kuivatettua lattian, laitettua lattian eristeet ym, valua varten, laitettua vesiputket, sähköt, uudet ilmastointiputket ja uuden ilmastoinnin saunaan, eristetttyä saunan ja rakennettua saunan parvea varten kiinnityskoolaukset. Suihkumalli tarvitsisi nyt tietää ja kattoluukku ei onnistukaan siten kuin aioittiin. Erkki, the handyman, ehdottaa, että luukku tehtäisiin eteisen käytävään. Lupaan miettiä asian maanantaiksi, samoin suihkun. Lattian valumateriaalia ei ole kaupassa. Se tulee maanantaiksi. Erkki tulee valamaan lattian maanantai-iltana ja jatkamaan töitä tiistaina.

Kun tulen kotiin, on tullut uusi sisustuslehti. Lehdessä on asiaa kylpyhuoneremontista. Valitut hanat ovat kaikki niitä, mitä itse katsoin. Tämä ratkaisi; se oli merkki ja uskallan päätyä nyt siihen suihkuun. Taidan tilata sen netistä, koska se oli 400 euroa halvempi kuin kaupasta.

Maanantaina jatkuu.