Olen suunnitellut jo useamman vuoden kylpyhuoneen remonttia. Asia nousee ajankohtaiseksi, kun vierailen paikassa, jossa on upea kylpyhuone, joku rakentaa tai tekee kylpyhuoneremontin, näen lehdessä kylpyhuoneen, joka sopisi meille, sisustusohjelmassa remontoidaan kylpyhuone jne.  Remontille on kyllä tarvekin olemassa. Asumme 70-luvulla rakennetussa rivitaloasunnossa, jossa on tietenkin jo päivitystarvetta. Kylpyhuoneemme on remontoitu jo 15 vuotta sitten, kun muutimme taloon, joten ihan alkuperäisestä kylpyhuoneesta ei ole kysymys. Mutta 15 vuotta vanha kylpyhuone on jo vanha. Saumoissa on mustumia, edellisen remontin jäljiltä puuttuu katosta listat, ei ole kodinhoitohuonetta, pesukone on siis suihkua vastapäätä, valaistus on kehno, saunakin paloi pari vuotta sitten, jne. No, sauna ei palanut pahoin ja korjattiin toki, mutta silti.

Aloin  projektiin varsinaisesti vime keväänä, siis 2009. Ajattelin suodattaa ideani suunnitelijalle, joka jalostaa niistä häikäisevän kylpylä-tilaihmeen. Pyysin suunnittelijan Tampereelta. Hän kävi katsomassa, antoi kustannusarvion ja siinä tilanteessa jäin miettimään. Päätin kuitenkin edetä asiassa nyt syksyllä 2009, vielä ennen joulua. Saisin käyttää kotitalousvähennyksen. Kysyin sähköpostitse suunnitelijan tilannetta, kun viikkoon ei kuulunut mitään, arvelin hänen olevan liian kiireinen. Huomasin, että paikkakunnallakin on suunnittelija, johon otin yhteyttä. Sovimme projektista hänen kanssaan, ja sitten alkuperäinenkin suunnittelija otti yhteyttä. Koska olin aloittanut jo toisen suunnittelijan kanssa, katsoin parhaammaksi myös jatkaa hänen kanssaan työ loppuun.

Alkuperäisenä johtoajatuksena oli, että tilaa rustataan niin paljon, että saamme asialliset kodinhoitotilat. Matkan varrella  mukaan on tulleet myös sellaiset asiat kuin, että

-tilassa oleva hankala kattoluukku muutetaan ullakkoportaaksi

-pesutila pitää olla väljä, se ei saa olla suhkukaappi

-haluan hiukan kylpylätunnelmaa

-haluan meikkauspisteen

-musta sauna, ikäänkuin savusauna, olisi kiva

-saunaan lasiovi, eikun lasiseinä

-tarvitsee olla penkki pukeutumista ajatellen

-jne.

No, tila loppui jo aikaa sitten.  Sitten alettiin veivata pohjapiirrustuksia. Koska saunaan tulee lasiseinä, oli heti selvää, että saunan ja pesuhuoneen välinen seinä puretaan. Aika alussa kävi myös selväksi, että pesuhuoneen ja pienen( max 3 m2) eteisen välinen seinä puretaan myös. Sitten alkoi käydä selväksi, että en haluakaan niin massiivista kodinhoitotilaa kylpylätunnelman kustannuksella, onhan lapsetkin jo aika isoja. Vaipparallit ja haalariajat ovat ohi. Jossain vaiheessa olin jo huomannut, että haluan lattiasta irti olevat vaalean sävyiset laatikostot ja valolla varustetun meikkipeilin samoin halusin peräseinään vaaleaa kapeaa vaakapaneelia, kuin sormipaneelia, mutta paksumpaa.

Samaan aikaan taloyhtiössä käydään keskustelua käyttövesijärjestelmän uusimisesta. Sen remontin yhteydessä siirrytään lattialämmityksessä sähkölämmitykseen nykyisen vesikiertoisen sijasta. Remontin yhteydessä on nyt sitten järkevä ennakoida tämäkin remontti.

Suunnittelen kodinhoitotilaa liukuovien taakse kahdellekin eri seinälle, suihkua kaarevan mosaiikkiseinän sisälle, suihku lasiseinän taakse, meikkauspistettä eri kohtiin. Suunnitelija muistuttaa, että tila ei riitä. Saunan musta väri tuo mukanaan sen, että mustaa löytyy muualtakin. Tuo musta väri arveluttaa minua, koska pidän ruskeasta. Mutta, yritän pitää mielessä, että kaikki uusi on parempi kuin se, joka siellä nyt on.

Lopuksi saadaan pohjapiirrustus valmiiksi ja melkéin kaikki materiaalivalinnatkin. Tilaan tulee vastakkain kahdesta eri huoneesta kaksi ovea. Haluan vaihtaa ne lasioviksi. Lasi täytyy olla satiinilasi. Saunaan tulee lasiseinä, saunan ovea vastapäätä tulee suihku, sen viereen lasiseinä, jonka viereen allas, laatikosto ja peili. Niitten viereen n. metrin levyinen kaakeloitu seinä, jonka taakse vanhaan eteiseen tulee kodinhoitotila. Kodinhoitopiste on nyt todella paljon pienempi kuin alkuperäinen ajatus oli, mutta en halunnutkaan niin massiivista kodinhoitoyksikköä. Haluan silti silityslaudan tilaan jotenkin. Sille kehitellään paikka väliseinän sisälle koteloon, jonka kalustevalmistaja lupaa tehdä.  Se olisi nyt tässä.

Alunperin olin ajatellut, että näppärä, kiireinen mieheni tekee remontin, mutta onneksi keksin pyytää työpaikallani seinän tehnyttä remonttimiestä työhön. Nyt sitten otin häneen yhteyttä ja sovittiin, että hän aloittaa parin viikon kuluttua työt. Ilmoitin, että tilan purku teetetään toisella miehellä. Kävi ilmi, että remonttimieheni on oikeastaan muurari, mutt tilan rakentaminen ei tuota hänelle mitään ongelmaa sekään. Ja ollaankin jo vuoden 2010 puolella, toivottavasti tänäkin vuonna saa tehdä kotitalousvähennyksen verotuksessa.

Sitten tehdään treffejä; minulla alkaa onneksi talviloma ja kaikki natsaa: Olen viikonlopun risteilemässä naisporukalla; ystävättäreni ja minä, tyttäreni ja kolme hänen  ystäväänsä.  Meillä on oikein onnistunut ja hulvaton risteily ja päivä Tukholmassa, jossa tapaamme ystävättäreni tutun luonastreffien merkeissä. Käymme syömässä Galleriassa Piazza Fiorissa, aivan mielettölmän hyvää italialaista ruokaa.l Ja paras kalakeitto mitä olen koskaan syönyt; Brodetti di Pesce. Vai tekiköhän sen seura? Joka tapauksessa mamma tuli hyvin levänneenä ja viihdytettynä kotiin katsastamaan henkilökunnan toimia.

Maanantaiaamuna alkaa treffiralli; remonttimies, sähkömiehiä kaksin kappalein, samoin putkimiehiä, isännöitsijä, uudestaan putkimiehiä, kaakelimies, kalustemies, olikohan kaikki? niin ja naispuolinen suunnittelijakin. Huomaan mielikseni, että miehet keskustelevat samaa kieltä ja asiat alkavat yhdistyä toisiinsa. He sopivat keskenään aikatauluja ja työjärjestystä.  Kyllä olen tyytyväinen, että otin ammattilaiset! ja mielestäni vielä kylän parhaat!